Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’nda bizleri bekleyen özel aracımız ve rehberimiz ile buluşuyoruz. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Kafkaslar’ın en büyük şehri, en önemli bilim, kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Bakü gezimize ilk olarak, Bakü’nün simgeleri arasında yer alan Bakü Alev Kuleleri yakınlarında bulunan, Bakü’nün en güzel manzarasını fotoğraflayacağımız Dağüstü Parkı (Highland Park) gezisi ile başlıyoruz. Burada vereceğimiz fotoğraf molası sonrasında, Bakü Türk Şehitliğini ziyaret ediyoruz. 1918 yılında Rus – Azerbaycan ihtilafı sırasında Osmanlı İmparatorluğu Azerbaycan’a asker göndermiştir. 1130 Türk Askeri şehit düştüğü savaşı Rus Ordusu kaybetmiştir. Bakü uğruna savaşlarda şehit düşmüş Azerbaycanlı ve Türk askerlerinin bulunduğu şehitlik gezimiz sonrasında, Bakü gezimize, İçeri Şehir (İçərişəhər) adı verilen, Azerbaycan’ın Unesco Dünya Mirası listesine dâhil olan ilk yapıları olan, Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi gezilerinin de yer aldığı turumuza devam ediyoruz. Bakü’nün tarihini yansıtan eski kale duvarları, Shemakha Kapısı, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Sarayı Kompleksi, müzeleri, camileri, modern binaları ve yeşil parkları gibi önemli yapılar İçeri Şehir’de yer almaktadır. Tarihi sokaklar arasında dolaşırken, şehrin efsanelerini rehberimizden dinliyor ve ortaçağ eski kentinin doğal güzelliğini hissetmek için eşsiz bir fırsat yakalıyoruz. İçeri Şehir gezimiz sonrasında, Fevvareler Meydanı’na geliyoruz. Bakü’nün en önemli alış-veriş caddesi olarak bilinen Nizami Caddesi’nde serbest zaman veriyoruz. Gezilerimiz sonrasında otelimize dönüyoruz. Konaklama Bakü’de bulunan otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Azerbaycan’ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Şeki’ye hareket ediyoruz. İlk ziyaret noktamız yol güzergâhımızın üzerinde bulunan Şamahı Cuma Camii (Şamaxı Cümə Məscidi) olacak. Sonrasında, Lahiç Köy turumuzu gerçekleştiriyoruz. Lahiç tarihi bakırcı ustalarının yetiştiği köy olarak bilinmektedir. Şuan tarihi anlamda Azerbaycan’ın en eski köylerinden biri olarak da bilinmektedir. Köy turumuzun ardından, Büyük Kafkas silsilesinin güney yamacında yer alan, dağlar ve ormanlarla çevrili İsmayıllı’ya hareket ediyoruz. Burası Azerbaycan'ın en şirin köşelerinden biridir. İsmayıllı gezimiz sonrasında, Şeki’ye hareket ediyoruz. Şeki’de yapacağımız şehir turumuz sırasında Şeki Han Sarayı’nı ve enfes şeker imalathanelerini ziyaret ediyoruz. Şehrin tepesinde kale içindeki tarihi bölgede yer alan Şeki Han Sarayı mimari olarak İran’daki sarayları anımsatıyor. Ön cephesinde iki dev çınarın bizi selamladığı yapıda hiçbir çivi ve metal birleştirici kullanılmayarak eşsiz bir mimari ile yapılmıştır. Sarayın iç süslemesinde kullanılan vitraylar o dönemde Venedik’ten getirilmiştir. Tarih boyunca şehirde Araplardan, Şirvanşahlar’a, İldenizler’den Gürcü Krallığı’na, Safeviler’den Osmanlı’ya kadar birçok farklı devlet hüküm sürmüştür. Şehir bu tarihi geçmişi sayesinde Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı tarafından 2016 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmiştir. Müzede sergilenen eserlerin yanı sıra müze binası da o dönemin tarihi yansıtmaktadır. Ticaretle ün salmış şehirde bir dönem birçok kervansaray bulunmaktaydı. Bunlardan sadece 18.yy’da inşa edilen Aşağı ve Yukarı Kervansarayları günümüze kadar kalmayı başarmıştır. Gezilerimiz ardından, Şeki’de bulunan otelimize hareket ediyoruz. Konaklama Şeki’de bulunan otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Bakü’den 56 km uzaklıktaki Qobustan kasabasında yer alan, Azerbaycan’ın arkeolojik eserler bakımından en zengin bölgesi olan ve 600.000’den fazla duvar kabartmasının bulunduğu, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Qobustan Milli Parkı’na doğru yola çıkıyoruz. Hazar Denizi’nin yakınlarında, eski Şirvan yolu üzerinde bulunan Qobustan; açık hava müzesi olarak da adlandırılmaktadır. Burası, tüm dünyada oyma kayalıkları ve resimli taşları ile tarih öncesi Ortaçağ dönemindeki toplum yaşantısı, avcılık, hayvanlar ve bitki örtüsü hakkında önemli bilgiler vermektedir. Burada geçmişi 40.000 yıl önceye dayanan kaya sanatının örneklerini görme ve fotoğraflama şansını bulacağız. Qobustan gezimiz ardından, Bakü’ye geri dönüyoruz. Şehir merkezine girmeden önce, yolumuz üzerinde bulunan Bibiheybet Camisini geziyoruz. Bakü’de bulunan tarihi camii 13. yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı 1936 yılında Sovyet rejimince yıkılmış, Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in teşebbüsü ile 1998’de yeniden inşa edilmiştir. Sonrasında Hazar Denizi kenarında bulunan Bakü Bulvarı’na gidiyoruz. Burada Azerbaycan Halı Müzesini gezeceğiz. (Azərbaycan Milli Xalça Muzeyi) Dünyanın ilk halı müzesini de barındıran başkent Bakü’deki halı müzesi, Azerbaycan halıcılık sanatının en nadide eserlerine ev sahipliği yapıyor. Şehrin merkezinde bulunan bu müze Bakü’nün en önemli müzelerinden bir tanesidir. Azerbaycan’ın ünlü halıcısı ve ressam Letif Kerimov’un öncülüğünde inşasına başlana müze, 1967 yılı itibari ile hizmete açılmıştır. Müzenin temel amacı, Azerbaycan halılarını ulusal sanatsal mirasın en önemli bileşenlerinden biri olarak korumak ve kapsamlı ve kapsamlı bir şekilde halka sunmaktır. Halı Müzesi gezimiz sonrasında Bakü Bulvarında serbest zaman veriyoruz. Serbest zaman sonrası, rehberimizin belirlediği saatte buluşuyor ve otelimize dönüyoruz. Konaklama Bakü’de bulunan otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Azerbaycan’ın dağlık bölgesi Kuba’ya hareket ediyoruz. Azerbaycan'ın başkentini Rusya'nın en büyük şehirlerine bağlayan M1 otoyolu boyunca ilerlerken, Hazar Denizi kıyısına yakın bir yerde bulunan Beşbarmak dağını göreceğiz. Beşbarmak, yerel halk için bir hac yeridir ve yüksekliği ve şekli sayesinde eski zamanlardan beri denizciler için mükemmel bir referans noktası olmuştur. Kutsal yer “Pir Hydyr Zundzha”, gezginlerin namaz kılmak ve ibadet etmek için durduğu Beşbarmag Dağı'nın eteğinde yer almaktadır. Azerbaycan'ın en güzel doğal manzaralarından birinde yer alan Kuba’ya yolculuğumuza devam ederken rehberimizden bu yerle ilgili efsanevi hikayeleri dinleyeceğiz.
Sonrasında, Yahudilerin dağlardaki eşsiz yerleşim yeri olan "Kafkas Kudüs"ünü – Kırmızı Kasaba’yı ziyaret edeceğiz. Kırmızı Kasaba (Azerice Qırmızı Qəsəbə), Kuba’ya gelen turistlerin ilk ziyaret ettiği yerlerin başındadır. Buranın hikayesi herkesin ilgisini çekmektedir. Çünkü burada sadece Yahudiler yaşamaktadır. Bu özelliğiyle İsrail ve Amerika dışında en büyük Yahudi topluluğu burada bulunmaktadır. Yüzyıllardır bu bölgede yaşıyorlar. Kırmızı Kasaba gezimiz sonrasında, dünyanın en yüksek yerleşim yerlerinden biri olan Kınalık Köyü’ne gidiyoruz. Deniz seviyesinden 2350 metre yükseklikte bulunan köyün 5000 yıllık bir geçmişi var. Köy; tarih ve doğanın oluşturduğu, daha doğrusu Kafkasya’nın zor erişirlik köşesi olarak bir çeşit açık hava etnografya müzesidir. Bu ilginç köy gezimiz sonrasında Bakü’de bulunan otelimize dönüyoruz. Konaklama Bakü’de bulunan otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, Lenkaran’a hareket ediyoruz. Lenkeran, Hazar Denizi ile yemyeşil Talış Dağları arasında yer almaktadır. Bölgenin nadir doğası, çeşitliliği ile ayırt edilir. Lenkeran eski bir liman kentidir. Bölge, narenciyeleri ve lezzetli mutfağının yanı sıra Azerbaycan'da çay yetiştiriciliğinin merkezi olmasıyla da tanınmaktadır. Burada, Han Evi (Xan Evi - Lənkəran Tarix-Diyarşünaslıq muzeyi) geziyoruz. Lenkeran Hanlarının sonuncusu Mir Ahmed Han Talışinski tarafından Tiflis'te düzenlenen güzellik yarışmasını kazanan ve "Kafkasya'nın Güzeli" seçilen eşi Tuğra Hanım adına 1913 yılında yaptırılan saray, Dünya’nın en güzel saraylarından biridir. Bu muhteşem bina Lenkeran'daki ilk çok katlı binaydı. Binanın cephesi mitolojik figürlerle süslenmiştir. Bina, devrimden önce bile ilk kez elektrikli aydınlatmaya ve ısıtmaya sahipti. Şu anda, bu muhteşem bina Lenkeran şehrinin Tarih ve Yerel Tarih Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Müze gezimiz sonrasında, 18. yüzyılda inşa edilmiş ve Lenkeran şehrinin simgesi olan Lenkeran Feneri’ni görüyoruz. Küçük evlerle çevrili ve denizden oldukça uzakta olan bu Feneri fotoğrafladıktan sonra, şehir merkezinde serbest zaman veriyoruz. Serbest zaman sonrasında Bakü’de bulunan otelimize geri dönüyoruz. Konaklama Bakü’de bulunan otelimizde.
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasın da, uçak saatimize kadar serbest zaman. Uçak saatimize göre Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’na transferimizi gerçekleştiriyoruz. Havaalanına transferimiz sonrasın da, bir başka Fmd Tours organizasyonlarında görüşmek dileği ile vedalaşıyoruz.
Azerbaycan Vize Uygulaması
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları yeni çipli kimlikle Azerbaycan’a vizesiz ve pasaportsuz, doğrudan seyahat edebilmektedir. Yeni çipli kimlik kartlarının seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi için bebek ve çocuk yolcular dahil olmak üzere, kimlik üzerinde fotoğraf zorunluluğu bulunmaktadır.
Yeni kimlik kartı ve pasaport haricinde ehliyet vb. Kartlar ayrıca yeni kimlik başvuru esnasında verilen geçici kimliklerle geçiş sağlanamamaktadır. Üçüncü ülkelerden Türkiye veya Azerbaycan’a gelişlerde pasaport kullanımı zorunludur. Türkiye dışında başka bir ülke (Örneğin komşu ülkelerden Gürcistan, İran ve Rusya) üzerinden Azerbaycan’a giriş yapacak Türkiye Vatandaşları sadece Pasaportla vizesiz giriş yapabilir. Yeni evli olup, soyadı değişim başvurusunda bulunan ve yeni kimliği henüz eline geçmemiş olanlar için geçiş gümrük memuru inisiyatifindedir. 7 yaşını doldurmamış olan çocuklar yurt dışı çıkış harcından muaftırlar.
Baştan Başa Azerbaycan Turu ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yapın